Är du också trött på att dina väggar i hemmet ser så livlösa ut? Under en mycket lång period var inredningstrenden att man skulle fokusera så mycket som möjligt på vit, vilket resulterade i att majoriteten av alla svenska hem snart fick sig ett kallt och väldigt opersonligt intryck. Den kalla och tråkiga tiden är dock förbi och nu vill man att hemmet ska se så levande ut som möjligt. Om du, precis som många andra, har tröttnat på de plana väggarna så kan det vara dags att måla om med kalkfärg.

Kalkfärg skapar konstraster som vanlig väggfärg inte kan åstadkomma och rummet fylls direkt med mera liv och rörelse. Det som är så fint med kalkfärgen är att den vägg blir den andra lik och det finns oändligt med olika nyanser och målarmetoder att använda sig av. Känner man sig osäker på färgen och inte riktigt vet hur man kommer trivas med resultatet kan man med fördel börja med en mindre fondvägg för att se hur det blir. Vi känner oss dock relativt säkra på att du, efter din fondvägg, snabbt kommer att ta fram penseln igen för att måla resten av ytorna.

Om man inte har använt sig av kalkfärg tidigare kan det kännas klurigt att komma igång. Att måla med kalkfärg är dock väldigt enkelt och med dessa nedanstående tips kommer du att klara arbetet galant!

Tips och trix

Blanda ut – Kalkfärgen beter sig inte till 100 % som vanlig väggfärg. Det som skiljer färgerna åt i detta fall är att kalkfärgen är mycket mer fast och inte lika flytande som väggfärg. Vill man vara säker på att man kommer att få kalkfärgens karaktäristiska drag så kan man välja att blanda ner vatten i färgen. Satsa dock på 10-30 % vatten för att få färgen en aning flytande. Gör du den för flytande kommer färgen inte att bli täckande och därmed förlorar en del av sina egenskaper.

Olika penseldrag – Hur du arbetar med din pensel kommer att vara avgörande för hur dina väggar kommer att se ut när du är klar och vilka mönster som kommer att uppstå. Väljer du att använda dig av korta penseldrag så får du en vägg som är livfull och levande på alla sätt och vis. Väljer du däremot att göra långa drag med penseln så kommer du istället att få ett lugnare intryck. Det som är viktigt för båda alternativen är att man jobbar med penseln i olika riktningar för att undvika ett upprepat mönster.

Ta inte för många pauser – Visst ska du kunna vila i målandet när du känner dig trött, men ha som mål att åtminstone göra klar en hel vägg åt gången innan du lägger ifrån dig penseln. Om hälften av färgen har hunnit torka och du fortsätter med mer färg kommer resultatet kanske inte att bli som önskat. Se till att du skyddar ytorna i hemmet som inte ska ha färg på sig och att du bär både skyddshandskar och skyddsglasögon.

Måla två gånger, behövs det? – Man behöver faktiskt sällan måla mer än en gång med kalkfärg för att få ett bra slutresultat. Om man är nöjd efter första omgången så kan man alltså välja att avsluta där. Skulle det däremot vara så att man vill köra ett lager till är det mycket viktigt att man väntar till färgen har torkat helt innan man drar igång och detta för att undvika just skiftande partier som inte är smickrande.

Många användningsområden – Vill du skapa ett badrum som kommer att bli det trendigaste på årtionden eller vill du ha in naturen i köket! Bra! Du kan nämligen använda dig av kalkfärg även i så kallade våtrumsutrymmen som just kök och badrum. Det som är viktigt att komma ihåg här är att man måste se till att “låsa in” färgen och förhindra att väta förstör den. Det gör man genom att stryka på en sealer när målningen är slutförd. Sealern är viktigare än man tror, eftersom den ser till att förhindra att väggen bli fläckig av t.ex. stänk från dusch eller diskho.

Måla om en tidigare kalkvägg – Har du redan en kalkvägg i ditt hem sedan tidigare men har tröttnat på färgen? Inga problem! Det går smidigare än någonsin att måla om en gammal kalkvägg med en ny kalkfärg eller någon annan typ av väggfärg om så önskas. Börje med att borsta ordentligt på väggen för att ta bort kalkfärg som sitter löst och, om det behövs, så kan du även tvätta av väggen med målartvätt innan du sätter igång med den nya färgen.

Sammanfattning

Som du ser finns det mängder med olika tips och trix som man kan använda sig av när man vill måla med kalkfärg. Något som kan vara bra att lägga på minnet är att det inte gör något om man släpper sin fantasi lös och låter den leka fritt. Hela vitsen med att måla med kalkfärg är just för att få ett väldigt ojämnt men ändå perfekt resultat.

Förhoppningsvis har du nu fått lite mer skinn på näsan om hur det är att använda kalkfärg och vad man kan behöva tänka på. Det viktigaste tipset är troligtvis att blanda ut färgen med vatten innan man sätter igång. Vattnet gör inte bara så att du får det vackra och fina mönstret, utan ser även till att du får en färg som är mycket lättare att arbeta med. Återigen vill vi även påpeka vikten av att satsa på en bred, mjuk pensel som verktyg!