Kalkfärg är en väldigt unik typ av färg som är helt rätt i tiden! Allt fler människor börjar att upptäcka färgen och de mönster och konstraster som man kan skapa med den. Trenderna förändras hela tiden och just nu är det väldigt mycket fokus på naturen som gäller. Man vill få in så mycket av det yttre som möjligt och skapa sig ett hem som inger lugn, värme och som känns både personligt och unikt på en och samma gång. Det kalla och lite mer stela är nu ute ur bilden. Man är inte längre ute efter perfektion som tidigare har varit standard i svenska hem, utan nu vill man istället ha ett stilrent och elegant hem som utstrålar en annan typ av känsla.

Att använda sig av kalkfärg är enklare än man kan tro. Om man hör ordet för första gången är det lätt att man tror att färgen är svår att arbeta med eller att det krävs tidigare kunskap om den för att kunna måla snyggt och göra ett bra resultat. Så är alltså inte fallet. Kakelfärg kan man hitta i de flesta färghandlar och de kommer i mängder av olika kulörer. Det som kan vara bra att tänka på är dock att kalkfärger främst avspeglar naturen så det är också dessa nyanser som man kommer att se mest av.

Sätt färg på dina väggar

Det som utmärker kalkfärgen mest är troligtvis färgspelet som man kan lyckas få fram på sina väggar. Hade det bara varit en helt vanlig väggfärg så hade färgen blivit precis likadan, oavsett vilket verktyg som man hade använt sig av eller vilken teknik som man hade anammat. Det är också just detta färgspel som de flesta vill få fram och därav också väljer att använda kalkfärg. För att lyckas med detta så rekommenderas det att man satsar på att använda färgen på släta väggar och sedan använder sig av en bred, större pensel istället för t.ex. en roller.

Hela vitsen med kalkfärgen är alltså att få väggen att se så operfekt ut som möjligt. När färgen är mer flammig så blir den också mer levande, vilket är något som de flesta strävar efter. Ett stort plus med denna trend är att det liksom inte kan gå fel. Skiftar färgen på vissa ställen eller ser det ojämnt ut? Bra! Då har du lyckats!

Så kommer du igång

Grunden till att få ett lyckat resultat när man målar om hemma är att göra ett ordentligt grundarbete. Det är inte ovanligt att man slarvar med denna del, just eftersom man tror att det inte har någon större betydelse eller att man helt enkelt bara vill få upp färgen så snabbt som möjligt. Tänk inte så! Lägg gärna lite extra tid och fokus på väggen så kan du känna dig mer stolt över resultatet när du väl är klar.

Det första steget i att måla med kalkfärg är att borsta rent väggen ordentligt. Ska du måla på en tapet så kan du behöva slipa ner tapetlisterna och i vissa fall även spackla om det är så att väggen är ojämn eller har tavelhål kvar sedan tidigare. Ska du måla på en redan målad vägg så behöver du säkerställa att väggen är ren. Om det går att tvätta av väggen så är detta att rekommendera för att få bort smuts, fett och andra orenheter för att få färgen att fästa bättre.

När du har sett till att hela väggen är ordentligt rengjord eller borstad så är det dags att skydda andra föremål och ytor i rummet som du ska måla i. Använd dig av skyddspapper för att förhindra att färg hamnar på golvet och glöm inte bort att använda maskeringstejp för att säkerställa att färgen enbart hamnar på de ytor som du vill ha den på. Satsa gärna på en maskeringstejp av lite högre kvalitet. På så sätt slipper du oroa dig för att tejpen ska släppa under tiden du målar.

Nu är det dags att sätta igång! Återigen är det viktigt att du använder dig av en bred pensel för att få till den rätta looken. En roller kommer bara att göra väggen helt plan och kommer därmed inte att ge dig resultatet du troligtvis är ute efter.

Kalkfärgen fungerar i alla typer av rum

Ett mycket stort plus med kalkfärgen är att den fungerar utmärkt i alla typer av rum. I många fall kan det annars vara så att man behöver anpassa färger utifrån den yta och material som man ska arbeta med. Vanlig väggfärg kan man t.ex. inte använda i badrummet om man inte vill säkerställa att dra på sig mögel eller fukt, men med kalkfärgen är det annorlunda. Sanningen är att det går mer än bra att använda kalkfärg även i våtrumsutrymmen som badrum eller kök, men det gäller att man då använder sig av en så kallad sealer.

En sealer är en typ av skyddande produkt som ska appliceras över kalkfärgen när denne har torkat klart. Sealern lägger sig då som en hinna och ser till att skydda och säkra kalkfärgen. Är du osäker på hur man använder sig av sealer så kan du kontakta din närmaste färghandel för att fråga om råd och även förklara var du vill använda din kalkfärg. Det finns även ett flertal olika informationssajter på nätet som du kan använda dig av för att ta reda på mer om hur en sealer fungerar och om det lämpar sig för ditt ändamål.